MYANMAR: INLE LAKE EN DE AUTHENTIEKE WERKWIJZES

TRAVEL

Myanmar, Kalaw, Inle Lake, wereldreis, reizen, travel, wanderlust, couple, backpack, lifestyle, world, earth, fitfam, fitdutchies, goals, beach, sun, fun

De boot in het eerste dorpje aan het Inle Lake staat klaar om ons via de sloten richting het meer te varen. Het water is rood van het klei-achtige zand en toen ik net naar de wc ging, hoorde ik m’n plasje zo in het water kletteren. Echt schoon zal het water hier dus niet zijn. Een kanttekening hierbij is dat ik inmiddels wel een kei ben in het plassen in een gat en zelfs in wildplassen. Wie had dat ooit gedacht? Eens zien wat deze dorpjes in het water ons gaan brengen.

Bootje varen in Inle Lake

Met onze privé-boot varen we heel relaxt via de sloten richting het meer. Jeetje, wat bijzonder om dit te zien. Dorpjes bestaan uit bamboehuizen die op palen boven het water staan. Kevin en ik vragen ons af hoe dit wordt gemaakt en hoe het zit met grond, beter gezegd een stuk water, kopen. Het ziet er fascinerend uit! Het lijkt net een groot vakantiepark en de hutten van Stichting Jeugd Belangen zijn er niets bij. Misschien moeten we eens een cursusje volgen?

Oldskool

Tijdens onze trekking in Kalaw zagen we al veel authentieks. Karren met buffels die de verse oogst van het land naar het dorpje brengen. Dames met emmers water op hun hoofd en handgeweven manden gevuld met maïskolven voor het kampvuur. Wat we tijdens deze boottocht in de dorpjes aan het Inle Lake zien is op een andere manier authentiek. Terwijl onze kapitein ons moeiteloos door de wateren leidt, hij weet precies de maten van de boot, komen we aan bij de eerste stop: de edelsmid. Hier zien we het met de hand smeden van 100% zilver tot sieraden. Wat een precisie en nauwkeurigheid. En dat terwijl wij op de vingers van de werklui kijken.

Een zomers parapluutje

De tocht zet zich voort en we stranden bij de werkplaats van de parapluutjes die wij kennen van onze cocktails. Jeetje mina, ik kijk de volgende keer wel anders als ik m’n ‘sex-on-the-beach’ voor mijn neus heb staan. Wat een werk komt hierbij kijken. Het papier wordt zelf gemaakt door middel van repen hout die worden geweekt in water. Vervolgens wordt het tot moes geslagen en dan gaat dit prutje in een grote vierkante zeef van 1 bij 1 meter. Dit raam wordt vervolgens in de zon te drogen gelegd.

En dan…

Na twee uur wordt heel voorzichtig het ‘papier’ eruit getrokken. Deze stukken gebobbeld en gips-achting papier zijn nu klaar om geverfd te worden. Zo kunnen er kleine tot grote paraplu’s van gemaakt worden in een handgemaakt stelsel van, hoe kan het ook anders, bamboe. Ook zitten hier de zogenoemde ‘longnecks’ met kettingen om hun nek. Deze worden een keer bevestigd om vervolgens nooit meer af te gaan. Ik zou het Spaans benauwd krijgen!

Handenarbeid

Onze kapitein vaart de boot weer voor en we varen als koning en koningin over het meer. We stoppen bij de Phaung Daw Oo pagoda, maar ik moet eerlijk bekennen dat we daar niet zoveel aan vinden. We gaan snel verder naar de weverij bij Inpawkon Village. Hier wordt geweven met zijde en lotus, wat een fijne vingers hebben de dames. De mannen werken hard aan het maken van touw van de losse draden uit de lotus. En ik? Ik denk hier wel aan terug als ik in Nederland op het punt sta om mijn drieëntwintigste sjaal wil kopen. Na dit uitstapje, het lijkt wel een schoolreisje joh, maken we nog drie tussenstops.

Het mannenwerk

Kevin is helemaal klaar om de volgende drie werkwijzes te bekijken. Natuurlijk staat hij met zijn neus vooraan te koekeloeren bij de mannen die boten bouwen. Er wordt met de hand geboord en er wordt een zelfgebrouwen mengsel gebruikt om de boot waterdicht te maken. Vervolgens gaan we naar de smit waar het ijzer met vuur flexibel wordt gemaakt. Daarna slaan de mannen erop los om er zo messen, hamers en zwaarden mee te maken. Hard werken zo naast het hete vuur. Ten slotte varen we naar de sigarenmakerij waar de dames in no-time een stinkstokkie hebben gedraaid.

Op naar de eindbestemming

Moe van de vele indrukwekkende dingen die we, in maar een halve dag, hebben gezien varen we verder over Inle Lake richting Nyaung Shwe. Dit is een stadje verderop waar we twee nachtjes slapen. Onderweg komen we vissers tegen, super apart. Ze roeien namelijk met een peddel aan een been. Ze balanceren op het vrije been en met hun handen trekken ze het visnet omhoog. Wat een circusartiesten!

Etennnnn

Tijdens het laatste stukje op boot begint het alweer aardig af te koelen en onze magen beginnen te knorren. We zijn dan ook intens gelukkig als we, zo’n anderhalf uur later, aan een super lekkere pizza zitten. Dit is weer een aanrader: One Owl Grill (of Bar Asiatico, dit is van dezelfde eigenaar). Daarna verpest ik Kevin zijn kapsel tijdens een dappere poging zijn nekhaar te scheren. Oepsie, er ontbreken wat happen nu. Gelukkig komt mijn lieve zus Janneke over een paar weken ‘op bezoek’. Hopelijk kan zij het met haar ex-kapper-skills een beetje bijwerken!

Nóg een uitje

De wekker gaat alweer vroeg en eerlijk gezegd zitten we nog vol van de drukke dagen in Kalaw en rondom Inle Lake. Toch gaan we vandaag door naar Taunggyi en Kakku. We blijken dankzij de travel agency een gids te hebben, chill hi-hi, wisten we niet. Eerst stoppen we bij een markt, maar dit is niet zomaar een markt. Het is een soort van veehandel waar de locals kunnen onderhandelen over de prijs die ze voor hun buffels willen betalen. Grappig om te zien!

Moe van de bezienswaardigheden

Ook vandaag gaan we weer gezellig ‘op de koffie’ in een dorpje. Veel huizen hebben daken van golfplaten en de muren zijn van bamboe gemaakt. Alleen de rijkere mensen kunnen hun huisje verbouwen voor een meer isolerende optie. Ten slotte bezoeken we de pagodes van Kakku. Mooi om te zien, maar niet heel bijzonder. Met behulp van onze gids hebben we toch veel gezien vandaag. De backpacks worden ingepakt en morgenvroeg gaan we door naar Mandalay. Op naar weer een ‘grote’ stad!

See you there peeps!

Liefs XM
#inlelake

ps: neem je even een kijkje op mijn pagina via Facebook & Instagram? // xmariekie

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*