HOE VIND JE RUST IN DE DRUKTE VAN DE DAG?

LIFESTYLE

JSJB 728x90 Content

mediteren, rust, zen, kalm, stress, ontspannen, ontspanning, blogger, xmariekie

Druk druk druk. Dat is het antwoord van veel mensen wanneer je aan ze vraagt hoe het met ze gaat. Maar druk is iets wat jíj ervaart, het is persoonlijk. Dus degene die daar iets aan kan doen ben, je raadt het al, JIJ! In deze blog geef ik je handvatten over hoe je rust kunt vinden in de drukte van de dag. Want het gevoel hebben altijd maar bezig te moeten zijn en iets nuttigs te moeten doen is nergens voor nodig.

 

1. Iets minder lijstjes

To-do lijstjes die overal liggen, een post-it met dingen die je niet moet vergeten op de koelkast geplakt, een papieren agenda in je tas en een digitale agenda in je telefoon. Overal om je heen vind je triggers die je onbewust stress bezorgen. Want wees nu eens eerlijk. Hoeveel van de taken die op je lijstjes staan moeten nu echt à la minute gedaan worden? De wereld vergaat niet als je iets morgen doet of sterker nog, als je ze helemaal niet doet. Je praat jezelf het gevoel aan dat je rust hebt ‘verdiend’ zodra je alles hebt afgestreept, maar op dat moment heb je alweer iets anders bedacht wat ook nog wel ‘even tussendoor’ gedaan kan worden die dag. Of erger nog, de dag is alweer voorbij. Dus weg met de overvolle lijstjes en als je (net zoals ik) echt niet zonder kunt dan noteer je enkel de hoognodige taken. De rest doe je spontaan wanneer het in je opkomt of wanneer je er zin in hebt.

Nu in plaats van later

Door bovengenoemde lijstjes ben je namelijk continu bezig met de toekomst. Als dit – dan dat. Als ik het hele huis van A tot Z gepoetst heb, dan ben ik tevreden. Als ik mijn overvolle lijstje met werk wat ik perse vandaag af wil hebben af heb, dan kan ik eindelijk rusten. Maar wanneer je hier heel eerlijk naar kijkt, dan weet je dat geluk en rust niet voortkomen uit een gepoetst huis of een werkvoorraad die 100% klaar is. Je rust en geluk worden continu uitgesteld door hetgeen ik net heb uitgelegd, waardoor je geluk zich in de toekomst afspeelt. Hoe zonde is dat? Want je leeft in het nu en niet in de toekomst. Je schuift je geluk vooruit, waardoor je je onrustig voelt. Dus leef in het hier en in het nu, want dat is het moment waar je geluk kunt ervaren. Ik leg het heel dramatisch uit, dat weet ik. Maar sinds ik anders met dingen om ga leef ik zoveel fijner. Dat gun ik iedereen!

 

2. Accepteer jezelf zoals je bent

Dit is een moeilijke, ik weet het. Door hoe de media anno 2019 is, worden we dag in dag uit geconfronteerd met ‘mooie beelden’. Maar hoe zonde is het om energie te verspillen aan iemand anders? Want jij bent wie je bent en zo ben je goed. Ongeacht het ideaalbeeld wat je om je heen ziet. Ik heb het niet alleen over de perfecte lichamen die je op social media voorbij ziet komen, maar over alles. Over het streven naar perfectie om een bepaald droombeeld te realiseren, hoe vermoeiend is dat dan? De perfecte baan, het perfecte huis, de perfecte auto, massa’s vrienden, de mooiste kleding. Goed is goed en hoe fijn is het als je de rust hebt om te genieten van wat je hebt. Op die manier ben je veel gelukkiger en ervaar je veel meer rust. Dus accepteer jezelf, zorg goed voor jezelf, wees minder perfectionistisch en waardeer jouw leven zoals het is. Als je stap 1 en 2 volgt, dan ervaar je als een stuk meer rust.

 

3. Plan leuke dingen

Zorg ervoor dat je altijd wat leuks hebt om naar uit te kijken. En wat dat is, dat is natuurlijk onwijs persoonlijk. Het kan een avondje voor jezelf zijn, waarop je lekker in bad gaat met een boek om te lezen en een glaasje wijn om op je dooie gemakje op te drinken. Of een romantisch weekendje weg met je partner of een terrasje pikken met een vriendin die altijd in geuren en kleuren verhalen kan vertellen, waardoor je de lach niet meer van je snoet krijgt. Of misschien vind jij het juist fijn om in je uppie een stuk door de bossen te wandelen om te genieten van al het moois wat de wereld te bieden heeft. Net datgene waar jij blij van wordt en waar jij rust en ontspanning door ondervindt.

Team vakantie

Zelf vind ik het heerlijk om altijd een nachtje weg, weekendje weg of vakantie gepland te hebben staan. Hierdoor val ik niet in de after-holiday-dip, maar kan ik nagenieten én vooruitkijken naar de nieuwe (mini)vakantie tegelijk. Voor mij werkt dat heel goed, maar nogmaals: iets leuks om naar uit te kijken is heel persoonlijk. Doe wat voor jou werkt.

 

4. Wees positief

In een eerdere blog gaf ik je tips om fijner te leven en een van deze tips is minder zeuren. Les nummer 4 van dit artikel sluit daar wel een beetje bij aan. Want zoals ik in de inleiding al zei: als jij druk ervaart, dan moet jij daar iets aan doen. Door positief te zijn, het glas halfvol te zien in plaats van halfleeg en oplossingen te bedenken gaat alles veel lekkerder, I promise. Dus denk eens na over de reden van je onrust en buig dat om naar een oplossing. Zodra die oplossing er is, zullen de emoties langzaam maar zeker ook veranderen. Althans, dat denk ik. Maar ja, wie ben ik.

 

Lukt het jou om op tijd je rust te nemen?

Liefs XM
#rust

Accessories female NL 051216 - 310317 728x90

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*