MIJN GEHEIME TIPS: HOE WORD JE INFLUENCER?

LIFESTYLE

influencer, blog, blogger, xmariekie, tips, instagram, social media, influence, influencen, media, mediabureau, pr, samenwerking, samenwerkingen, collab, bereik, engagement

Vandaag plaats ik mijn duizendste post op Instagram. Toch wel een bijzonder aantal als je het mij vraagt. Daarom heb ik bedacht dat ik juist vandaag antwoord ga geven op de meest gestelde vraag in mijn inbox: ‘Marieke, hoe word je influencer?’ In de meeste gevallen gaat deze vraag gepaard met ‘Ik wil groeien, heb je tips?’ en ‘Hoe krijg ik meer volgers?’ Vandaag geef ik je antwoorden en tips:

 

Zoek jóuw ding

Oké, jij wilt influencer worden. Supertof! Dit betekent dat je creatief bent en dat je iets hebt wat jij wilt delen met de rest van de wereld. Ga op zoek naar dat ‘iets’. Misschien heb je een specialiteit, denk aan een bepaalde sport, het delen van recepten of mega hippe outfitjes. Of je wilt juist een persoonlijke pagina maken waarop je alles deelt wat je leuk vindt, waardoor de mensen echt een beetje van jou als persoon te zien krijgen. Het kan zelfs zo zijn dat je iets hebt wat minder leuk is, maar wat jou wel maakt tot wie jij vandaag de dag bent. Alles kan en alles mag, dat maakt het juist zo leuk. Zoek datgene wat jou bijzonder maakt ga daarmee aan de slag.

 

Content maken

Yes! Je hebt bedacht wat het onderwerp van jouw pagina wordt. Nu moet de vertaalslag gemaakt worden naar de content, je weet wel de inhoud van je pagina. Hoe wil je jouw informatie gaan delen met de buitenwereld? Als je bij jezelf blijft is het al-tijd goed. Doe jóuw ding, maar denk wel na over hetgeen wat je deelt. Misschien wil je video’s maken in vlogstijl, wil je alleen maar selfies plaatsen of wil je juist enkel professionele foto’s delen. Jouw pagina, dus jouw keuze. Maar zorg er wel voor dat je een beeld laat zien waardoor mensen blijven hangen op je pagina. Ze moeten meer willen zien of meer willen lezen.

Want dat lezen is ook nog wel een dingetje en dan doel ik op het onderschrift onder je post. Je hebt een beeld gecreëerd, iemand is nieuwsgierig geworden naar meer, scrolt naar beneden en dan? Wat wil je vertellen? Dit kan een persoonlijke tekst zijn, een inspirerende quote of een informatieve tekst. Ook hier geldt: jouw pagina, dus jouw keuze. Maar denk erover na, zodat het plaatje klopt.

 

Wees lief

Dan begint het echte werk. Want ook al is hetgeen wat jij te delen hebt het allertofste van de hele wereld en al is jouw content nog zo mooi, wanneer niemand het ziet dan heb je er vrij weinig aan. Dus wat ga je doen? Je gaat investeren. Urenlang. Dagenlang. Wekenlang en zelfs maandenlang. Speur eens in het rond en kijk bij andere influencers wat zij doen. Welke hashtags worden in de onderschriften gebruikt? Want dat zijn termen waar het publiek op kan zoeken. Zorg dat je passende hashtags vindt bij jouw pagina en noem deze in jouw onderschrift. Ga vervolgens zoeken op deze hashtag en like de posts die je tof vindt. Dit zijn namelijk mensen die dezelfde interesse hebben als jij. Mensen die mogelijk jouw pagina interessant vinden. Dus reageer onder deze foto’s en laat zo aan de wereld zien wie jij bent.

Zoek naar influencers met een soortgelijke stijl als jij en snuffel eens door de lijst met volgers. Klik en profiel aan en bekijk of je dit leuk vindt. Wees interactief, like posts, geef er reacties op en ga profielen volgen die je tof vindt. Zo zorg je ervoor dat je doelgroep jou ook ziet. Laat jij niets van jezelf horen, hoe kunnen zij dan überhaupt weten dat je bestaat? Krijg je een reactie onder jouw post? Zorg dan ook dat je persoonlijk reageert. Laat aan je ‘fan’ weten dat je de reactie hebt gelezen. Alles groeit met aandacht, sneller dan snel gaat helaas niet. Daarmee kan ik meteen een mooi bruggetje maken naar de laatste tip.

 

Heb geduld

Probeer een beetje realistisch te zijn. Rome is ook niet in een dag gebouwd en ook jouw influencer-droom heeft tijd nodig. Kijk eens naar andere influencers, hoe lang zijn zij al bezig met Instagram? Hoeveel posts hebben zij al op hun tijdlijn geplaatst? Ik neem mezelf maar even als voorbeeld: ik schrijf dit artikel als ode aan mijn duizendste post. Duizend! Duizend posts, duizenden uren en duizenden mailtjes zijn hieraan vooraf gegaan. Moet je eens zien wat een tijd en energie er al in geïnvesteerd is. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je niet moet kijken naar een ander. Geef jezelf de tijd om te groeien en geef niet op als het even tegenzit. Groeien en een naam opbouwen kost nu eenmaal tijd.

Ga vooral niet uit frustratie van ongeduld nadenken over het kopen van volgers. Is zonde van je geld, niet nodig en vooral niet interessant. Aan deze lege pagina’s heb je niets en je cijfers worden er écht niet beter van. Niet doen dus! Wat je wel moet doen is doorzetten en keihard werken. Ook als je even geen zin hebt, want het zijn van influencer ben je ook in de avonden, ook in de weekenden en ook in je vakanties. Natuurlijk wil ik hier niet mee zeggen dat je non-stop moet werken, helemaal niet. Wat ik wel wil zeggen is dat je je bewust moet zijn van de intensiviteit. Maar jij wilt dat, jij wilt jouw ‘iets’ delen met de rest van de wereld, en dat gaat jou lukken!

En nu. Ben je nu influencer? Ik vind dat als jij mensen kunt binden aan jouw pagina door de content die je maakt, dat je jezelf influencer mag noemen. En als je hard werkt, als je pagina groeit en als je ervoor zorgt dat de online wereld niet meer om je heen kan, dan weet ik zeker dat ook bedrijven je op termijn gaan opmerken. Maar begin bij het begin en start met het creëren van mooie content die gaat over jouw ‘iets’. Dan komt de rest vanzelf. Stap voor stap.

 

Succes en heel veel plezier!

Liefs XM
#influencer

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*