REUK EN SMAAK KWIJT NA HET CORONAVIRUS?

LIFESTYLE

Corona, coronavirus, covid-19, olie, geurwolkje, etherische olie, smaak, smaakverlies, reuk, reukverliess, xmariekie

Of je het Coronavirus zelf gehad hebt of niet, je bent vast bekend met het feit dat smaak- en reukverlies tot de meest voorkomende symptomen behoren. De meeste mensen gaan er vanuit dat dit weer terugkeert zodra jouw lichaam het virus heeft verdreven. Maar is dat wel zo? En hoe kan etherische olie hierin een rol spelen?

 

Corona

Wist je dat, volgens diverse bronnen op Internet, 30 tot 90% van de mensen die het Coronavirus hebben gehad, hun reuk en smaak kwijt zijn? De helft van de mensen kon na 4 weken weer ruiken, maar helaas heeft 10% na 6 maanden hun reuk en smaak nog steeds niet terug. Scary hè? Sta je een heerlijke maaltijd te koken en kun je zelf niet eens proeven wat je hebt gemaakt. Brr…

De liefdadigheidsinstelling Fifth Sense in Engeland heeft een olfactorische training ontwikkeld nadat de oprichter, Duncan Boak, zijn reukvermogen verloor als gevolg van een hoofdletsel in 2005. Een olfactorische training is gericht op het verbeteren van je reuk en smaak. Zie het maar als een soort fysiotherapie voor je neus. Je reuk en smaak kan hiermee (licht) verbeteren. Garanties zijn er niet, maar aangezien er nog geen medicijn is ontdekt om je reuk en smaak terug te krijgen is het het proberen waard, toch?

 

Wat kun je doen als je je reuk en smaak kwijt bent na het Coronavirus?

Als je nog wat overtuiging nodig hebt: een professor van de Stanford University helpt al 10 jaar mensen om hun reuk terug te krijgen. Uit een onderzoek blijkt dat mensen door een olfactorische training met etherische oliën twee keer meer kans hadden om hun reukzin te verbeteren! Dit komt doordat etherische oliën vaak één duidelijk geurmolecuul hebben.

 

Kan ik zo’n reuktraining met etherische olie zelf doen?

Jazeker! Je kunt er thuis mee experimenteren. Er zijn 5 etherische oliën die worden gebruikt bij het mogelijk herstellen van de reukzin: roos, citroeneucalyptus, kruidnagel en kaneel. Roos is nogal prijzig, dus ik zou eerst de andere vier olietjes van bijvoorbeeld Geurwolkje proberen. De reden dat deze oliën jouw geur kunnen stimuleren en versterken is omdat ze de zenuwen in jouw neus kunnen prikkelen. Kies 2 keer per dag een rustig moment op een geurige neutrale plek:

– Neem een wattenbolletje en druppel hier één soort etherische olie op
– Plaats het wattenbolletje ongeveer 1,5 cm in je neus en laat het daar ongeveer 2 minuutjes zitten
– Tijdens die 2 minuten adem je rustig in en uit (kan je gelijk een meditatiemomentje van maken)
– Haal het wattenbolletje uit je neus en herhaal nog eens met dezelfde etherische olie
– Doe deze geurtraining daarna nog een paar keer met een andere etherische olie, voor een andere prikkel

 

Tips om te onthouden

Ben je onderweg of op je werk, neem dan een flesje etherische olie mee in je tas en ruik regelmatig aan het flesje om je reukzintuig te prikkelen. Parfumeurs kunnen ook hun reukzintuig ontwikkelen en trainen dus laat je niet ontmoedigen als het niet lukt. Het kan weken tot maanden duren voordat je reuk kan terugkomen! Andere tips lees je in dit artikel.

 

Hopelijk heb je iets aan deze tips!

Liefs Marieke
#geurwolkje

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*