DE BESTE TIPS VOOR EEN VOEDZAAM ONTBIJT

FOOD

De beste tips voor een voedzaam ontbijt

Het kan het laatste zijn wat op je to-do list voor de ochtend staat, of erger nog; het staat misschien helemaal niet op je lijst. Maar een gezond ontbijt geeft je lichaam nieuwe energie, zorgt voor een vliegende start van je dag en kan zelfs je algehele gezondheid ten goede komen. Het ontbijt is een super belangrijke maaltijd die niet overgeslagen mag worden. Reden te meer om hier eens wat dieper in te duiken.

De basis van een gezond ontbijt

Lange tijd werd gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Nou is inmiddels die informatie een beetje achterhaald, maar een ontbijt kan zeker een belangrijke bijdrage leveren aan jouw dagelijkse inname van voedingsstoffen. Het eerste waar je op moet letten bij het ontbijt is voldoende vochtinname. Je kan ’s nachts tot wel twee liter vocht verliezen! Het is dus belangrijk dat je een gezonde vochtbalans in je lichaam hebt. De makkelijkste manier om dit te doen is door water te drinken. Je kunt ook kiezen voor koffie of thee, het liefst zonder suiker. Hoewel er vaak gezegd wordt dat thee en koffie vochtafdrijvend werken, is dit vochtafdrijvende effect niet zo sterk dat het gelijk staat aan de hoeveelheid vocht die je tot je neemt. Koffie en thee kunnen dus ook zeker een bijdrage leveren aan het hydrateren van jouw lichaam, maar de makkelijkste manier is toch nog altijd door een groot glas water te drinken.

Heb je haast? Neem een shake!

Je kunt het jezelf natuurlijk ook een stuk makkelijker maken door een complete shake ontbijt te drinken. Ideaal voor wie het druk heeft! Je krijgt alles binnen wat je nodig hebt.

Let ook op het soort koolhydraten

Voor het ontbijt is het belangrijk om te kiezen voor complexe koolhydraten. Je vraagt je wellicht af wat complexe koolhydraten zijn. Het zijn de vezelrijke producten. Complexe koolhydraten worden minder snel omgezet in suikers en opgenomen in je bloed dan de ‘simpele koolhydraten’. Hierdoor heb je een minder snelle stijging van je bloedsuikerspiegel, wat zeker op een nuchtere maag heel belangrijk is.

Vezels zijn belangrijk voor de gezondheid van je darmen en zet de spijsvertering op gang. Daarnaast zorgen vezels voor een langzame afgifte van energie. Havermout is hier bijvoorbeeld een perfect voorbeeld van. Het levert voldoende complexe koolhydraten om jouw spijsvertering op gang te zetten en je voldoende energie voor de dag te geven. Maar natuurlijk ook andere volkoren producten, zoals bijvoorbeeld volkoren brood of volkoren crackers, kunnen hier een bijdrage aan leveren.

Liefs, Marieke
#voedzaamontbijt

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*