CHEATDAY & DIËTEN, DIKKE DOEI

FOOD

JSJB 728x90 Content

diet, cheat, cheatday, chealmeal, girl, fit, fitness, quote, fitfam, futdutchies, pbp, personalbodyplan, mkbm, food, lifestyle, happy, motivation

Cheatday en diëten. Twee woorden waar ik een verschrikkelijke hekel aan heb. Cheatday, are you kidding me?! Diëten? Nog erger… kom alsjeblieft even onder je steen vandaan, neem een kijkje in de grote mensen wereld en vergeet vooral niet zelf ook na te blijven denken.

Helemaal los

Allereerst cheatday, alsjeblieft zeg het woord alleen al. Alsof je op een dag iets pakt wat een geheimpje is, iets wat eigenlijk niet mag en waarbij je valsspeelt. Ik vind het zo’n onzin, want wat mij betreft werkt het als volgt: je hebt mega veel zin in iets, je mag het van jezelf niet pakken, je blijft er tot het moment van je zogenaamde ‘cheatday’ aan denken (lees: zelfmarteling) en gaat vervolgens op die ene dag helemaal los. Maar ho ho, je neemt niet enkel een cheatmeal, maar serieus een hele cheatday. Er volgt na hetgeen waar je van jezelf op moest wachten dus nog meer ‘ongezond’ eten.

Calorie-inname

Want je hebt ten slotte cheatday, dusssss het is nu of nooit. Jij hebt zo naar deze dag toegeleefd en uitgekeken dat je nog meer guilty pleasures in je mondje gaat frommelen. En hupsakee, je zit zomaar boem pats honderden Kcal over je geplande dagelijkse inname heen. Daar ben ik inderdaad weer met het verhaal over je calorie-inname. Wil je graag wat kilootjes kwijt, je vetpercentage verlagen? Dan is het van belang om minder te eten dan je lichaam verbruikt. Hierdoor creëer je een calorie-tekort, waardoor je uiteindelijk dat lichaamsvet gaat verliezen. Maar je hebt toch zo je best gedaan de hele week? Je hebt het toch verdiend? Jazeker, maar hoe zou het dan komen dat je nog steeds die gewenste resultaten niet kunt zien? Het is moeilijk, ik weet het, maar probeer eraan te denken. Dat betekent niet dat ik vind dat je nooit meer wat lekkers kunt pakken, dat zal je mij als levensgenieter never ever horen zeggen.

Mijn oplossing?

Maak het jezelf niet zo moeilijk. Heb je onwijs veel zin in een stukje chocolade? Dan neem alsjeblieft een stukje chocolade. Bij mij werkt het zo dat wanneer ik iets neem waar ik zin in heb, mijn drang en behoeften daarna ook verzadigd zijn. Natuurlijk vreet ik me niet elke dag vol met slechte voedingsmiddelen, en met slecht doel ik op producten met minder gunstige macro’s en micro’s, maar af en toe iets nemen waar je echt van geniet is helemaal prima! Zoek de balans, zoek iets wat bij je past en wat je bij wijze van tot aan je honderdste levensjaar vol kan en wil houden.

Diëten

Goed, tijd om over te gaan naar de verschrikkelijke term die dieet heet. Ha, leuk rijmwoord! Diëten doet met denken aan je buurvrouw die elke vier weken op een nieuw dieet is. “Even wat kilootjes eraf hoor”. Ja mevrouw, zodat u na die kilootjes weer vrolijk aan de chocolaatjes bij de thee kunt gaan, want dat is zo ‘gezellig’. Nou mevrouw, ieder pondje gaat door het mondje en dat chocolaatje maakt u geen gezelliger persoon. Dit is natuurlijk wat overdreven en aangedikt, maar mijn punt is duidelijk denk ik. Een dieet geeft, vind ik, de indruk dat het tijdelijk is. Als jij iets wil veranderen aan jezelf, aan je gewoontes en aan je lifestyle, dan zullen er blijvende veranderingen plaats moeten vinden. Wil je dit niet? Helemaal goed natuurlijk! Maar dan alsjeblieft ook niet mopperen, je creëert ten slotte je eigen geluk.

Persoonlijk stappenplan

Ik zeg niet dat jij nu meteen je complete lifestyle moet gaan aanpassen. Dat zou wel heel leuk en efficiënt zijn, maar misschien wat minder realistisch. Kleine stapjes richting je gewenste doel zijn haalbaar en maken de grootste verschillen. Dus begin nu eens met zelf goed na te denken over wat er misschien beter kan in je dag. Want eigenlijk weet je dat zelf best wel hè? Schrijf dit puntje op. Zie het als stap 1 van jouw persoonlijke stappenplan. Misschien weet jij zelfs je doel al wel! Schijf dat doel gerust onder aan de pagina, zo heb jij een persoonlijke weg die jij gaat bewandelen. Maar je begint dus bij stapje 1. Gaat dit goed? Noteer dan stap 2. Uiteindelijk, na een X periode die bij jouw levensstijl past, kom jij bij jouw doel. Ik weet dat je het kunt, maar de vraag is of jij het zelf ook al weet?

diet, cheat, cheatday, chealmeal, girl, fit, fitness, quote, fitfam, futdutchies, pbp, personalbodyplan, mkbm, food, lifestyle, happy, motivation

Normaal, wat is dat?

“Maar Marieke, wanneer ga je dan weer normaal eten?”. Ik hoop dat jullie na het lezen van deze blog begrijpen dat normaal voor iedereen anders is. Ik voel me prettig bij mijn huidige lifestyle, ook al sjouw ik daarvoor elke dag met mijn plastic Action bakjes van hot naar haar. Ik eet ijsjes als ik daar zin in heb en sla een etentje over als ik me daar op dat moment prettiger bij voel. Mijn tip aan jou is vooral om ook gewoon normaal te doen. Dan bedoel ik geen rare diëten, nooit meer koolhydraten eten of nog meer van die gekke fratsen. Denk zelf even na voordat je iets aanneemt wat je op internet leest. Maak bewuste keuzes, bijvoorbeeld wel gezellig meegaan met dat leuke etentje, maar misschien een twee, in plaats van drie-gangen-menu. En stel prioriteiten, wil jij per se die Hollandse vaste frietdag in de week vasthouden? Prima, maar neem dan ook de gevolgen voor lief. Zoete aardappelfrietjes zijn namelijk ook heel lekker, doe er een klodder zelfgemaakt knoflooksaus bij en tadaa, lekker smullen. Succes met jullie keuzes lieve mensen. Mocht je hulp nodig hebben en denk je dat ik je misschien wel kan helpen, mail me dan gerust. Twee weten altijd meer dan één. Zo niet, geniet dan vooral van je cheatday!

Liefs XM
#dietsucks

ps: don’t forget to use #xmariekie on your Instagram posts

Dames boss 728x90

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*