APPELTAART, HET MEDICIJN TEGEN DE KOU EN TEGEN MIJN LEEFTIJD

FOOD

pie, taart, appeltaart, food ,eten, foodie, blog, blogger, xmariekie, lifestyle, travel, foosporn, foodspo, jumbo, motivation, health, healthy, inspiration

Het leed dat ouder worden heet in combinatie met het leed dat herfst heet. Ik wil mijn blog eigenlijk niet meteen beginnen met klagen, maarrrrrrrr ik doe het lekker toch: ‘Kan het nog erger?!’. Aangezien mijn lieftallige ouders het in samenwerking met Moeder Natuur zo hebben gepland dat ik op 11 oktober ben geboren, is dit een jaarlijks ritueel voor mij. Om het leed wat te verzachten besloot ik een heerlijke appeltaart te bakken. Of was het misschien toch niet het enige leed dat verzacht moest worden?

Appeltaart voor jong en oud

Ken je die reclame van Jumbo? Met de man die door de keiharde regen op zijn fietsje onderweg naar huis is? Hij komt thuis en godzijdank staat daar vrouwlief klaar met een verse en nog warme appeltaart. Ken je deze niet? Kijk hem dan eventjes, want deze reclame geeft voor mij persoonlijk perfect de eigenschappen van onze oer-Hollandse appeltaart weer. De geur, de warmte, de gezelligheid, je voelt je weer even een klein kind.

Pre-birthday party

Wat die appeltaart met mijn leeftijd te maken heeft? Ik zal je meenemen in het pijnlijke moment. Vorige week zaterdag ging ik met de meiden wat drinken als pre-birthday party. Je snapt vast wel dat op een dinsdag jarig zijn niet echt fancy is, dus plande ik de zaterdag ervoor een girls-night en de zaterdag erna een boyfriend-night. Goed, een paar fantastische gin-tonics in ons vroegere stamcafé later, besloten we eens in een ander cafeetje te gaan kijken. Je moet weten dat de gemiddelde leeftijd in het uitgaanscircuit hier niet echt hoog is, dus het verbaasde me dan ook niets dat er ook nu weer een -voor mij zelfs- jong publiek aan het feesten was. Wat me daarentegen wèl verbaasde, is dat ik een vriendelijke jongeman een pijnlijke opmerking hoorde maken. Namelijk: ‘Als zij 5 jaar jonger was geweest, dan zou ik het wel weten’. Autsj, de harde waarheid, in your face…

Au, dat doet pijn

Dus op de dag dat ik deze blog schrijf ben ik jarig, dat extra jaartje kan er nog wel bij. Vandaar het bovengenoemde leed wat mijn verjaardag heet. Nee flauwekul, ouder worden hoort erbij, maar gelukkig kwam mijn lieftallige vriendinnetje @dominiquejansen vanmiddag wel gezellig langs (inclusief heerlijk Rituals cadeaupakket, oeh-lala). Ze was zo lief om mij te helpen met het maken van een traktatie voor mijn collegaatjes en we besloten te gaan voor de pijn-verzachtende appeltaart. We maakten er natuurlijk wel onze eigen variant van.

‘Fitgirl’-appeltaart

Gatverdamme, wat een stom woord! Maar omdat de gemiddelde inwoner van het dorpje waarin ik woon er een kei in is nogal snel conclusies te trekken, noem ik deze taart lekker toch zo. Expres. Om de boel op stang te jagen. Lekker puh! Want als je mijn blogs zo nu en dan gelezen hebt, dan weet jij inmiddels meer dan de gemiddelde inwoner. Jij weet namelijk dat één product niet gezond of ongezond is, maar dat het allemaal draait om een voedingspatroon. Dus een keer een stukje taart overslaan maakt jou geen zogenoemde fitgirl. En een stukje taart eten maakt jou niet meteen géén zogenoemde fitgirl. Het is een gewoon stom woord, wie bepaalt wanneer jij fit bent?! Niemand. Boeiend! Doe je ding, bak die taart en ga genieten. Einde discussie.

pie, taart, appeltaart, food ,eten, foodie, blog, blogger, xmariekie, lifestyle, travel, foosporn, foodspo, jumbo, motivation, health, healthy, inspiration

Recept

Dus hier gaan we, zet je oven maar vast aan op 170graden ennnn gaan met die appels (zo hee, slechte grap numero 78.436.437 en de teller draait gewoon door):

Hulpmiddelen:
Springvorm
Mixer

Ingrediënten bodem:
185gr amandelmeel (of ander meel wat nog ergens achterin je ‘superfood’-kastje staat te verpieteren)
90gr havermout (of havermoutmeel of ultra fine oats, whatever)
1 ei (1 groot ei of bij kleinere eitjes 1 ei en 1 eiwit)
1el kaneel
3el agavesiroop (of honing)
2,5el gesmolten kokosolie
1tl zeezout

Ingrediënten vulling:
500gr Goudreinet appels (2 of 3 grote appels, afhankelijk van hoeveel vulling je wilt)
1handje pecannoten (of andere noten die je lekker vindt)
1handje rozijnen (of cranberries)
2el kaneel
1el agavesiroop

Stappenplan

~ Zet de springvorm vast en vet deze alvast in met een beetje gesmolten kokosolie.
~ Snijd de appels en de noten in stukjes en meng deze samen met overige ingrediënten van de vulling.
~ Meng vervolgens alle ingrediënten voor de bodem met de mixer.
~ Verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm en maak aan de zijkant een rand van ongeveer 0,5cm dik.
~ Doe de appelvulling in de vorm.
~ Zet de taart 40-45 minuten in de oven.
~ Heb geduld ook al ruik je de overheerlijk geur die zich verspreidt door je huis…..
~ Garneer de taart zoals je wilt, met noten of wat jij lekker vindt. Of eet hem meteen op, omdat je het niet kunt weerstaan!

Eet smakelijk!

Liefs XM
#applepie

ps: don’t forget to use #xmariekie on your Instagram posts

 

 

 

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*