GELD VERDIENEN ALS INFLUENCER (1/3)

LIFESTYLE

geld, influencer, blog, blogger, xmariekie, tips, instagram, social media, influence, influencen, media, mediabureau, pr, samenwerking, samenwerkingen, collab, bereik, engagement

In een eerder artikel gaf ik je tips die antwoord geven op de vraag ‘Hoe word je nu eigenlijk influencer?’ Hierin heb ik je verteld over het zoeken van jouw ‘iets’, het creëren van bijpassende content en het laten zien van jezelf aan de rest van de wereld. Maar hoe nu verder? Dan heb je zo’n mooie pagina waar je enorm veel tijd en energie in steekt zonder er ook maar een cent aan te verdienen. Dat is niet wat je wilt. Daarom gaan we vandaag een stapje verder. We gaan in op het verdienmodel en daarover leg ik je alles haarfijn uit: Hoe verdien je geld via Instagram?

 

“Ik vind dat als jij mensen kunt binden aan jouw pagina door de content die je maakt, dat je jezelf influencer mag noemen. En als je hard werkt, als je pagina groeit en als je ervoor zorgt dat de online wereld niet meer om je heen kan, dan weet ik zeker dat ook bedrijven je op termijn gaan opmerken. Maar begin bij het begin en start met het creëren van mooie content die gaat over jouw ‘iets’. Dan komt de rest vanzelf. Stap voor stap.”

@XMARIEKIE

 

Work hard play hard

Als jouw doel is dat bedrijven je gaan vinden, met je samen willen werken en je zelfs betalen voor zichtbaarheid van hun product of dienst op jouw pagina dan ben je bij het juiste artikel terecht gekomen. Ik ga je namelijk stapsgewijs uitleggen hoe jij geld kunt gaan verdienen met Instagram. Maar één ding: daar moet je hard voor werken en dat komt niet vanzelf! Ik ga bij het begin beginnen:

 

Hoezo geld via Instagram?

“Influencers zijn eigenlijk de Spice Girls van nu”, zo begint mijn pleidooi wanneer mij de vraag wordt gesteld wat ik nu eigenlijk precies doe. Ik zal het heel simpel maken: vroeger droegen de Spice Girls schoenen met mega hoge plateauzolen. Zij waren bekend, ze kwamen non-stop op televisie en er werd gevochten om kaartjes voor een concert. Wat zij hadden, wilde iedereen in hun doelgroep ook hebben, dus zodoende ontstond er in de jaren ’90 een mega hype rondom de schoenen met enorme zolen. De Spice Girls hadden dus invloed op wat hun doelgroep droeg.

Het influencer-gebeuren werkt hetzelfde,  wellicht in kleinere mate dan de Spice Girls, maar nog steeds gaat het om het beïnvloeden van je achterban. Op jouw pagina plaats je jouw ding, jouw stijl, jouw ‘iets’ waar ik het steeds over heb. Via jouw pagina bereik je mensen en dat heeft een bepaalde waarde. Je benadert namelijk direct de doelgroep, je hebt direct inzicht in de impact van je content en daardoor is influencer marketing dus ontzettend meetbaar. Wat je verkoopt is simpelweg advertentieruimte en een ding is daarbij heel erg belangrijk en dat zijn je statistieken. Daarover hieronder meer.

geld, influencer, blog, blogger, xmariekie, tips, instagram, social media, influence, influencen, media, mediabureau, pr, samenwerking, samenwerkingen, collab, bereik, engagement

Statistieken

De meetbaarheid van influencer marketing vind je in de statistieken. Die geven alles weer wat je maar wilt weten. Om de statistieken in te kunnen zien is het van belang dat je een bedrijfspagina hebt. Zo heb je inzicht in je pagina door middel van drie elementen: inhoud, activiteit & doelgroep.

Inhoud heeft betrekking op je posts en Stories. Hoeveel heb je gepost ten opzichte van vorige week? Consistentie is belangrijk, zorg dat je achterban weet wat ze van je kunnen verwachten. Ook kun je zien hoe je berichten hebben gescoord. Dit geeft je inzicht in wat je achterban leuk vindt om te zien, waarop jij je toekomstige content kunt aanpassen.

Activiteit geeft aan hoe de interactie is op je pagina. We kennen allemaal het begrip ENGAGEMENT en het is belangrijk om een goede band op te bouwen met je volgers. Kun jij hun interesse wekken? Zijn ze naar aanleiding van je bericht verder gaan klikken? Heb je ze aangespoord tot het geven van een like en/of comment? Hoeveel mensen zijn er bereikt? Hoe vaak is je content in totaal weergegeven? Allemaal vragen waar je via je statistieken antwoorden op kunt vinden.

Doelgroep geeft informatie over je wie je volgers zijn. Denk aan geslacht, word je voornamelijk gevolgd door mannen of door vrouwen? Op welke locatie bevindt je achterban zich? Nederland of misschien meer in het buitenland? Hier kun je bijvoorbeeld checken of het interessant voor je is om je pagina in het Engels voort te zetten. Ook kun je met een bedrijfsprofiel het percentage volgers per leeftijdscategorie zien. Heb je jonge volgers of misschien meer volwassenen?

Bovengenoemde informatie is interessant om te bekijken of jij interessant bent voor bepaalde bedrijven. Dan doel ik op het filteren van samenwerkingen en het bekijken van wat wel of wat juist niet interessant voor je is. Daarover later meer, want om te kunnen filteren moet je eerst überhaupt met bedrijven in contact komen.  Hoe ga je dan precies bedrijven vinden om mee samen te werken?

 

Maak contact

Net zoals je jezelf en jouw ‘iets’ aan andere mensen moet laten zien om following te creëren, zo moet je jezelf ook aan bedrijven laten zien om samenwerkingen op te zetten. Laat van je horen door foto’s van bedrijven die je interesseren, en die goed bij jouw content aansluiten, te liken, door de pagina te volgen en/of door onder posts te reageren. Je kunt ook reageren op Instagram Stories, vragen stellen, contact maken en op die manier interactie creëren. Achter elke pagina zitten mensen van vlees en bloed die de pagina bijhouden en jij wilt bij diegene op zijn of haar netvlies blijven staan. Zorg ervoor dat je eruit springt en dat je mensen nieuwsgierig maakt naar jou en naar je pagina.

 

Sales sales sales baby

Ben je in contact met het bedrijf of heb je het idee dat je genoeg interactie hebt gecreëerd, zodat ze weten wie je bent? Stuur dan een mailtje. Gewoon boem pats. Zonder dat ze het verwachten. Vanuit jezelf. In dit mailtje ga je precies zeggen wie je bent, wat je doet en wat je het bedrijf aan kunt bieden. Ga voor de e-mail en niet voor de DM, dat staat naar mijn mening net wat professioneler. Een mail wordt hoe dan ook behandeld, daar krijg je een reactie op en met die reactie kun jij iets. Ongeacht of het een positieve of negatieve inhoud heeft. Jouw Instagram-pagina is een (parttime) baan of je wilt dat het dat gaat worden. En dan moet je er ook zo mee omgaan. Dus neem het serieus, ga all-in en trek je stoute schoenen aan. Maar… dat alles wel met een goede voorbereiding.

 

Over die goede voorbereiding lees je in deel 2 van de reeks ‘Geld verdienen als influencer’ meer!

Liefs Marieke
#influencer

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*